Delivering for our clients in many sectors

Projects

Since its establishment in 2005 Ethos Engineering has been involved in a wide variety of projects. Our experience spans the entire spectrum of project types from commercial to residential and healthcare to pharmaceutical just to name a few. We pride ourselves on the quality and level of service we provide to all Clients and this has proven to be key in building the company to being a respected and trusted name in the industry over a relatively short period of time. This is evident through the quantity of repeat work with high profile Clients and also through the quality and quantity of projects in our portfolio.

Since our inception we have completed; 550MW of Data Centre Space, 3,000 Healthcare Beds, 30 Operating Theatres, 25 Linac Bunkers, 6,000,000 sq ft of office space, 4,000 student beds, 2,000 dwellings, 1,100 prison cells

Click on the specialist project categories below for a sample portfolio of our project experience in each particular area.

CRH Corporate Headquarters, Rathfarnham
CRH Corporate Headquarters, Rathfarnham

CRH Corporate Headquarters, Rathfarnham

The client brief was to design an open plan workplace that was generous, diverse and provided people with the ability to escape and work in a private setting. Maximising interaction was key whilst showcasing both CRH products and the organisation itself. The fit out was circa 3,500m2 which included a gym, changing rooms, full kitchen service, CAFÉ, client areas, restaurant, meeting rooms and workstation space over four floors including a penthouse level.

Ethos Engineering provided the design for all M&E systems including A/C, ventilation, water services, CHW, LPHW, lighting, emergency lighting, structured cabling and audio visual services.

Key features included a fully serviced kitchen facility including associated services to deliver high capacity catering services for staff and an energy efficient design approach including LED lighting and thermal heat recovery.

Amazon DUB14
Amazon DUB14

Amazon DUB14

DUB14 corporate fit-out project will accommodate approximately 1,500 of Amazons’ Staff in this 16,000m2 unit covering LG, G, 1st, 2nd , 3rd and 4th floors with the Shell & Core being certified to LEED Gold. The fit-out will include a dedicated Amazon reception, meeting rooms, alternative work spaces and a holistic catering offering. Showers and bike storage will be accommodated in the basement. Main MDF is on 2nd floor with 2no. IDF’s per floor each with fire suppression systems, N+1 cooling and UPS support.

Ethos have been commissioned to provide the following services for this prestigious project;

Technical due diligence of landlord design

Detailed Basis of Design report for client sign off

Full thermal IES analysis for the fit-out

Full M&E design of fit-out incorporating client AV, IT and Security

REVIT/BIM software being used for clash detection and general co-ordination

Close co-ordination with client specialist consultants/vendors for AV, IT and Security

Cost Management

Site monitoring, commissioning, witnessing, BC(A)R

The project team have negotiated with the landlord to omit elements of the proposed base build Cat A items; suspended ceilings, light fittings, duct work, raised floors, reception finishes and speed gates. This will result in a large saving for the project and avoids wasteful use of materials.

Amazon DUB13
Amazon DUB13

Amazon DUB13

Amazon Dub13 is an existing 7 storey office development originally built in the 1960s at No.2 Grand Parade, Dublin. The project brief called for the refurbishment of all floors to accommodate approximately 410 occupants in open plan work spaces, meeting rooms, alternative work spaces and break out spaces, IT and Comms rooms, showers and other general office space. The building will work as a “swing space” for Amazon for approximately 18 months.

Ethos Engineering were commissioned to carry out the Mechanical & Electrical design and construction monitoring as part of a team that have worked together on similar projects, looking to turn difficult buildings into comfortable office environments within budget. As the building is listed, Ethos Engineering carried out an extensive due diligence report of the existing landlord services.

The M&E services were designed to ensure a level of comfort to staff with particular attention being required to the restricted ceiling void depth on the sixth floor where the staff break out alternative space is located. Careful consideration was required to ensure comfort was achieved whilst working within parameters.

Abbive Office Fit Out
Abbive Office Fit Out

Abbive Office Fit Out

The works consisted of new open plan areas with the addition of some cellular offices, meeting rooms, toilets, ancillary area, kitchen and café area, which were installed in a double height atrium space. The project was spread over the ground floor and half the first floor, with live tenants on the other side of the first floor and second floor.

Ethos Engineering carried out the design of the mechanical systems (domestic water, heating, ventilation, air conditioning, drainage & BMS controls) and electrical systems (fire alarm, lighting, emergency lighting, security, comms, UPS, general services, structured cabling & audio visual). Whilst designing all of the systems, Ethos had to take into consideration the live tenants in other parts of the building. Therefore Ethos installed a standalone plant for the air conditioning and ventilation, which was a challenge in itself due to restricted plant space and reduced ceiling voids.

 

On the project, there was a double height atrium which was the location of the café seating area. Ethos installed a jet nozzle air distribution system to distribute the air evenly and to heat and cool the large space. Ethos also had to install the ventilation behind a feature bulkhead and run this to the roof so that the existing fans could discharge the air to atmosphere. Carefully coordinated drawings helped to achieve this.

The project had a tight programme, and there was no time to go through the planning process with regards to installing additional roof equipment. Ethos had to design the systems to ensure no services were visible. To provide the ventilation to the office and café/kitchen areas Ethos proposed slimline ventilation units which could be installed above the ceiling void and had an extremely low noise level, to minimise disruption to the the occupants in the vicinity.

 

Fidelity Waterside
Fidelity Waterside

Fidelity Waterside

The purpose of this project was to provide additional accommodation for Fidelity within the ground floor fallow office space. The key objectives were to create a Go-Work Strategy to enable a more collaborative and innovative workplace.

 

 

Informal meeting and collaborative spaces were crucial in the design which meant that the M&E services needed to tie in with this informal work strategy. This was achieved by careful selection of lighting fittings, colour temperatures and controls.

The 1,500m2 project was completed within a live office environment where disruption of live services was not possible.

XL Insurance, St Stephens Green
XL Insurance, St Stephens Green

XL Insurance, St Stephens Green

The XL Insurance Ltd project involved the complete refurbishment and fit out of of the existing 18th century town  house at No. 8 St Stephens Green, Dublin 2. The house is a substantial four story over basement building which is a protected and listed structure.

The project included provision of new meeting rooms, a main board room, cellular offices,  comms rooms, new tea station areas, gym & wellness area. The services installation encompasses the complete

mechanical, electrical fit out  for the building including a new Air Conditioning system, complete ICT installations and up to date power and lighting requirements.

Google Dock Mill, Barrow Street, Dublin 4
Google Dock Mill, Barrow Street, Dublin 4

Google Dock Mill, Barrow Street, Dublin 4

Google is a repeat client of Ethos Engineering. The Dock Mill project located on Barrow Street, Dublin 4, next to Google’s existing EMEA Headquarters and involved of the fit out of two levels of basement, the ground floor and levels 1, 2 and 3 totalling circa 1,000m2.

The fit out consisted of micro-kitchens, a small auditorium area on the upper basement with office accommodation and meeting rooms provided on each floor.   Ethos provided full MEP design services including A/C, ventilation, water services, drainage, lighting and emergency lighting, infrastructure for security, IT and AV, general services and power;

Ethos also completed the due diligence of the existing base build landlord plant and esnure the detailed design of the building to ensure LEED Platinum certification was achieved.

Paypal, Xerox Business Park, Dundalk
Paypal, Xerox Business Park, Dundalk

Paypal, Xerox Business Park, Dundalk

Ethos Engineering were appointed as the Mechanical and Electrical consulting engineers for  the Paypal project. The project consisted of high technical office space development within the existing structure. The design programme was extremely aggressive to  meet the overall construction programme.

The Phase 2A incorporated an Active / Diri vent ventilation combination which was a first of its  kind to have been undertaken. All air handling equipment incorporated high efficiency heat  recovery. Additionally free cooling air cooled chillers were utilised with above conventional  flow and return water temperatures.

The hot water was generated by a number of high efficiency cascading modular boilers to closely meet the building load pattern. A high output  kitchen also formed part of the phase 2A design as well as additional canteen space.

EY, Harcourt St, Dublin 2
EY, Harcourt St, Dublin 2

EY, Harcourt St, Dublin 2

EY refurbished their existing office space in Block 1, 8 & 9 in the Harcourt Centre, Dublin 2. The existing office space was refurbished on a floor by floor basis with the works being completed in six phases.  The building remained in operation during the works with minimal impact on the clients business operations.

Ethos Engineering were responsible for the M&E design and construction monitoring. The M&E systems were designed with the phased construction in mind. This included co-ordination of critical systems to ensure contunity of service to our client who in turn could provide that continuity to their clients.

The office  floor plates are naturally ventilated with some cooling being provided to cellular spaces such as meeting rooms and telephone booths. This was achieved utilising both the floor and ceiling voids due to the constraints of the existing structure.

Smurfit Kappa, Clonskeagh, Dublin
Smurfit Kappa, Clonskeagh, Dublin

Smurfit Kappa, Clonskeagh, Dublin

This project involved the redevelopment of the Smurfit Kappa Group Headquarters in Clonskeagh, Dublin.  The proposed refurbishment was of the existing buildings which dated back to 1978-79 and the newer extension which was completed in 1995. The Headquarters consisted of three buildings (Zone 1, 2 & 3) connected via atriums.

There were also some external plant compound buildings for the existing generator, chiller, ESB and LV Switchrooms. As part of this refurbishment the existing mechanical services equipment were to be removed and replaced with more energy conscious systems to meet the clients requirements and to suit the proposed architectural design solution.

Ethos Engineering were commissioned to provide full M&E design services including audio visual, security and IT.